Facebook

За родители

Уважаеми родители, служебни бележки за еднократна помощ на ученици в I. и VIII. клас за уч. 2024/2025 г. ще се раздават след 02.09.24 г.Уважаеми родителите на седмокласници, вашето дете е уникална и неповторима Вселена. Откакто свят светува, никога не се е раждало второ като него и никога няма да се роди. Във вашите ръце то е проплакало, проходило, научило се е да чете и смята. Пред вашите очи то прави своите малки, ежедневни избори, в търсене на пътя си в този живот.

Тези дни ще излязат резултатите от НВО-7.клас. Ще има много сълзи от радост и не само. Ще изглежда, че съдбата на детето ви виси на няколко точки или стотни от тях.

Няма значение, дали детето ще влезе по първо, второ или трето желание – най-важно е да учи с желание.

Не се вторачвайте в точките и баловете!

Погледнете децата си в очите и им помогнете да се справят с изборите, които им предстоят.

Не се оттегляйте от живота им, защото са влезли в желаното училище (или защото не са)!

Бъдете до тях и следващата година, както през тази. И всички следващи след това. Подкрепяйте ги! Обичайте ги!

Насърчавайте ги! Училището не може да ви замени.

Не ги вкарвайте в калъп!

Не ги оставяйте да се носят по течението!

Учете ги да мечтаят и да преследват мечтите! Вашите мечти не са техни мечти.

Успешно кандидатстване на децата!

Училището ни е гнездо на 8., 9. и 10.юли и сме на Ваше разположение за помощ и съвети.


Уважаеми родители на кандидат гимназисти, моля да се запознаете с основните моменти на кампанията по прием след завършено основно образование в неспециализирани училища за учебната 2024/2025 година. ТУК.

Цялата налична информация се публикува своевременно на сайта на РУО – София-град, раздел „Изпити и прием на ученици – прием на ученици в VIII клас“.


Уважаеми родители, на 6,7 и 8 юни  Столична община организира дни на четенето под надслов „Четенето е модерно“. Събитието ще се проведе в три последователни дни от 17 до 19 ч. в Градската градина, до Народен театър “Иван Вазов”.

Всички деца на София са поканени да се потопят в магията на четенето. Любими актьори ще четат откъси от книгите, които са ги вдъхновявали като деца. Информация за събитието е налична и в социалните мрежи: https://www.facebook.com/events/492292343136041/?ref=newsfeed

Инициативата е част от серия събития в рамките на „Месец на детето“ на Столична община.


Уважаеми родители на бъдещи първокласници,

поради провеждане на Европейски и Парламентарни избори на 09.06 и на НВО – 10. клас на 10.06.2024 г., комисията за записване на класираните ученици в първи клас, ще работи от 13:00ч. до 18:00ч.


Уважаеми родители, моля да се запознаете с основните моменти от информационния бюлетин на ДАБДП посветен на опазването на децата при движението им по пътищата. ТУК


Уважаеми родители, съгласно заповед СОА24-РД-09-2774/171.04.2024г. на кмета на Столична община, 2 май 2024г. е обявен за неучебен.НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

Наркотичните вещества (наркотиците) са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват ступор, който може да се чувства като успокоение или наркотичен сън.

В българския политически и юридически контекст, терминът наркотик обхваща широк кръг от най-различни субстанции, които са или напълно инкриминализирани или строго регулирани. Такива са редица растителни вещества и техни производни като тютюн, алкохол, канабис, кокаин, опиум и негови деривати, между които пантопон, морфин, хероин, кодеин, а също и други препарати, употребявани в медицината, като сънотворните средства.

Повече информация за различните видове вещества може да откриете на адрес: https://www.drugsinfo-bg.org/azbuka-na-narkoticite/obshto-za-narkotitsite/

ДЕТЕТО ПОСЯГА КЪМ НАРКОТИЦИ – КАК ДА ОТКРИЕМ НАЙ-РАННИТЕ ПРИЗНАЦИ?

 1. Физиологични признаци
 2. Тялото дава сигнали и издава употребата на наркотици.
 3. Очите. Употребата на всяка дрога се изписва в очите. Издават я: зачервяването на склерата, нездравият блясък, липсата на светлочувствителност на зениците (те постоянно са разширени или свити).
 4. Нарушен режим на сън. Подрастващият може да не спи с денонощия. В други случаи е извънредно сънлив и вял.
 5. Сривове в работата на организма. Могат да настъпят следните промени – рязка променя в теглото, бледност и сухота на кожата, неприятен мирис от тялото или от устата.
 6. Нарушение на апетита. Резките промени във вкусовите предпочитанията, отказ от храна или прекомерен апетит, силна жажда. Всичко това може да е тревожен сигнал за родителите.
 7. Има и други признаци, на които следва да се обърне внимание. Сред тях са прекомерна активност, отбягване на разговори на темата за наркотиците, забавени реакции, вялост на речта.
 • Психологични признаци
 • Затвореност. Често подрастващите, които употребяват наркотици, от страх да не бъдат разобличени, се затварят в себе си и стават необщителни. Те не искат да отговарят дори на обичайни на въпроси: „Как мина деня ти?“ и ,,С какво се занимава днес?“, „С кога се разхожда?„ и т.н.
 • Промени в настроението. Резки преходи от безразличие към активност, от веселие към униние.
 • Агресивност. Като правило, тези, които употребяват наркотици, проявяват агресия, не само към околните, но и спрямо предмети и събития. Тийнейджърът може да излезе от кожата си, когато чуе как кучето лае от прозореца или да побеснее, че чашата не е сложена правилно на обичайното ѝ място.
 • Загуба на интерес към живота. Отказ от любимо хоби, пълна безучастност, загуба на интерес към заниманията в училище, в университета и приятелите – също издават употреба на наркотици.
 • Грубост към членовете на семейството. Тъй като подрастващият съзнава, че семейството не приема и не одобрява, това че употребата наркотици, той започва да се отнася грубо с тях.
 • Макар и не съвсем типични са и следните прояви:
  • нерешителност;
  • дълъг престой на улицата;
  • рязка промяна на намеренията, когато е планирано нещо спешно;
  • използване на специфичен сленг;
  • опити да скрие телефонния си чат;
  • смяна на приятелите – нови и непознати приятели.

Или пък, ако откриете в дома си подозрителни предмети за пушене като: алуминиево фолио, празни опаковки от лекарства, запалки, цигари.

https://forms.gle/sYPNt4tKrcTvUZsE9 – Форма за подаване на анонимен сигнал за употреба или разпространение на наркотици

На 01.11.2023 г. със заповед № РД09-3543 на професор Галин Цоков – министър на образованието и науката, е утвърден Механизъм за действие и Алгоритъм към него в случаи на установяване на разпространение и употреба на наркотични вещества в училище.

Заповед № РД09-3543/01.11.2023 г


Календар на ваканциите и неучебните дни за 2024г.

На основание чл. 105, ал. 4 от ЗПУО, 12 февруари 2024  г. и 20 юни 2024 г. са обявени за неучебни, но присъствени за всички педагогически специалисти и ученици от 96. СУ по Решение №3/24.11.2024 г. на ПС на  96. СУ. Празникът на училището 12 февруари ще бъде отбелязан с посещения на културни и исторически обекти в гр. София, а 20 юни ще бъде спортен празник на училището.


Уважаеми родители, моля да се запознаете с информационно-разяснителния материал относно неприкосновеността на личните данни изпратена ни от председателя на Комисията за защита на личните данни.

ТУК


Уважаеми родители,
Уведомяваме Ви , че в Дневният консултативен център за деца, юноши и родители стартира безплатна програма за развиване на родителската компетентност „К.Е Ш.?-кой е шефът?” и набира желаещи родители да се включат. Местата са ограничени до 12 души. Програмата ще се провежда през 2023/2024 учебна година. Телефон за връзка 02 931 12 02 или 0877 26 98 58
Желаещите за участие могат да дойдат да се запознаем на 09.10.2023 г. от 17.00 ч. в ДКЦДЮР на адрес: бул. „Сливница“ бл.212 (Сточна гара).
Програмата е за родители на деца от 11 до 15 годишна възраст и се провежда една събота в месеца от 9.00 до 13.00 ч., начало: 14.10.2023 г. в ДКЩЏОР на адрес: бул. „Сливница“ бл.212 (Сточна гара). Темите на програмата са: Проблеми и очаквания; Нуждите на детето от безопасност, любов и свобода; Промяна на гледната точка: ресурси вместо проблеми; Контрол; граници, разпознаване и приемане на емоциите; Поощряване на детето за съдействие; Наказания и последствия; Решаване на проблеми и конфликти в семейството; Поощряване за самостоятелност; „Вписване” на детето в роли и освобождаването му от тях; Ефикасни поощрения и похвали;


Скъпи родители,

Представяме на вниманието Ви материал с насоки за позитивно възпитание  и изграждане на пълноценни взаимоотношения с децата,  който се базира на подхода на Луси Клевър, професор по социална работа с деца и семейства в Оксфордския университет. 

Приятно четене!Уважаеми родители,

Непредвидените предизвикателства, с които се сблъскваме всеки ден, ни накараха да обърнем внимание на важните неща. Признателни сме за отговорното поведение и загрижеността, за ежедневните Ви усилия да превърнем училището в безопасно място. Чрез добрия пример, който давате на Вашите деца, възпитавате у тях отговорност към най-ценното – човешкия живот.

Училището е институция, която в нашата страна е уважавана, подкрепяна от обществото и родителите! Разчитаме на вас заедно да преминем през това изпитание! Спокойствието, нашата и вашата увереност, че ще се справим ще даде така нужната в този момент сигурност на децата.

Ежедневно проследяваме броя на отсъстващите ученици по други здравословни причини ученици и сме непрекъснат контакт с компетентните органи.

Наблюдавайте Вашите деца и при наличие на грипоподобни симптоми,   се свържете с личния лекар.

Нека продължим да се пазим взаимно!

Благодарим за подкрепата!

Бъдете здрави и спокойни!

Ръководството на 96. СУ „Лев Н. Толстой“


Презентация на Министерството на здравеопазването, относно мерки за предпазване от заболяването Коронавирус.

Как да предпазим себе си и другите


Уважаеми родители,

Имаме удоволствието да Ви информираме, че учениците в 96. СУ могат да участват във всички ученически олимпиади и национални състезания, утвърдени от МОН, както и в тези на училищно ниво, провеждани от СБНУ и сдружение „Многознайко“.
 
 

Уважаеми родители,
 

Можете да се запознаете с Правила за безопасност на децата и учениците в компютърната мрежа в училището и в интернет, разработени от Държавна агенция „Закрила на детето“ с участието на експерти от отдел „Киберпрестъпност” към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и с Центъра за безопасен интернет на адрес –

https://sacp.government.bg/sites/default/files/SafeNet_DAZD2020.pdf

и линк за сваляне на брошурата:   https://we.tl/t-xtLMbGDLcS.


Правила за сигурност безопасен интернет

Правила за безопасен интернет

Скъпи родители,

във връзка с безопасността в интернет съществуват безплатни приложения, които могат да се инсталират на телефоните с цел ограничаване, наблюдение и контрол. Едно от тези приложения е FamilyLink. Приложението може да се свали от Google Play и има две възможности при инсталацията : Родител и дете. С родителския профил  може да се контролира времето в интернет, местоположението и др.


Информация за родителите, чиито деца се нуждаят от подкрепа за личностно развитие.

Подкрепа за личностно развитие


„Съвети към родителите – превенция на рисковото поведение“.

На вниманието на родителите

ВНИМАНИЕ – ПРАЗНИЦИ!

Празниците имат не само хубави страни. Понякога те могат да носят сериозни рискове за невнимателните. Празничната еуфория и многото свободно време, което имат учениците създават условия за наранявания с пиротехнически средства, злоупотреба с алкохол, опитване на психоактивни вещества. Често дългите нощи, скучните, от гледна точка на много ученици, обеди и вечери с родители и роднини, могат да доведат до срещи с опасни хора, които предлагат „интересни” преживявания чрез „пътуване” с дрога.
Контролът през празниците върху поведението на децата не трябва да отслабва
Особено важно е възрастните да дават личен пример с поведението си. Също така е важно учениците да бъдат наблюдавани дали не са се сдобили с „нови и интересни” приятели и дали не става бърза и нетипична промяна в поведението им.
Празниците изострят проблемите на хората с психични дефицити, които могат да почувстват самота, да изпадната в депресивни състояния и чувство на отхвърленост. А именно тези негативни състояния могат да доведат до експериментиране с психоактивни вещества.
От всички нас зависи празниците да бъдат наистина празници и да оставят у нас радост и удовлетворение.

Димитър ЛАЗАРОВ,
психолог в ЦСП към МКБППМН на СО – район „ Люлин“,
секретар на РСНВ „Люлин” към СО

Вижте прикачения файл „praznici“.

Превенция на рисково поведение

alkohol1

narkoza1

praznici

Действия при насилие и инцидент


Упътване за регистрация на родител в електронния дневник на Shkolo.bg

ShkoloRoditel